Els/les mestres no som terapeutes, però sí podem acompanyar les emocions i transformar-les”.

Neus Bartrolí,
Creadora de la metodologia Teixint fils d’emocions.

La metodologia socio-afectiva del projecte interdisciplinari “Arpilleras” proposa una sèrie de fases a través de les quals es van introduint activitats que permeten a les i els participants elaborar les seves pròpies històries personals i creacions artístiques, al seu torn aquest procés brinda eines per fomentar la convivència i la cultura de pau.

La fase de sensibilització ajuda als nois i noies a escalfar motors, a desmaquinitzar-se, és a dir, a prendre consciència del que senten, tant a nivell corporal com emocional, per obrir-se al procés.

Són tècniques senzilles de fàcil aplicació una vegada la mestre o formadora les ha practicades alguna vegada: ballar, respirar, moure’s, crear un bon clima a l’aula, riure… Son experiències importants per crear el clima de confiança i obertura necessari per decidir cadascú què vol explicar i aprendre a gestionar les emocions i els aprenentatges que vagin sorgint.

ACTIVITATS DE SENSIBILITZACIÓ

  • Acròstic “Arpilleres” fet per en Xavier Roca, ex director de l’escola de Sant Pau de Sant Pol de Mar. Escola pionera en la utilització de les arpilleres en l’àmbit educatiu en Catalunya.
  • Autobiografia:Està dinàmica pot ser utilitzada com a treball per valorar competències d’assignatures com espanyol, anglès, català . Cada docent la utilitzarà segons les seves necessitats. També pot realitzar-se a manera d’exercici creatiu o en el marc d’algun projecte.
  • Dansar amb fils: Dinàmica que convida a dansar en parelles, utilitzant un fil com a símbol d’unitat entre els que el sostenen, propiciant el contacte visual i el llenguatge corporal per coordinar-se a el ritme de la música, els moviments i la complicitat.
  • Diàleg versus debat: A través de l’observació d’il·lusions òptiques i les opinions que sorgeixen sobre les percepcions, es convida a reflexionar sobre la diversitat en punts de vista, i com utilitzar el diàleg i el debat com a formes necessàries per a la convivència.
  • Els nostres tresors: Escoltar les històries dels tresors que es comparteixin entre si, aporta a la creació d’un clima propici per al coneixement i escolta mútua, expressió verbal i emocional. El que permet anar treballant la confiança i cohesió grupal.
  • Frase setmanal: S’incentiva el pensament crític, s’aprèn sobre moments històrics, socials i culturals, a més s’estimula l’expressió verbal i la capacitat argumentativa i expositiva de l’estudiantat amb cada personatge que es convida a l’aula de classe.
  • La Cadira: En el desig de complir el seu objectiu de seure a la cadira, naixerà la reflexió sobre els conflictes i les seves dinàmiques de poder, la recerca de solucions des de la creativitat i la importància de la capacitat de negociació
  • Relaxació, música i respiració: Es convida a les i els participants a concentrar-se i relaxar-se a través de la música i la regulació de la respiració.
  • Qui sóc jo: A través de l’expressió artística, d’un autoretrat, es convida a l’autoconeixement, així com a conèixer a el grup. Promou l’estima com a element de cura mútua.
  • Temps de cercle: un cercle de paraula introduint un objecte micròfon significatiu per al grup. Aquesta permet treballar l’escolta, donar paraula a totes les veus, promoure l’estructura igualitària i com a activitat per al coneixement mutu . Per exemple “Explica alguna cosa de tu que creguis que les altres companyes no coneixen” (dinàmica de coneixement.). Procedeix de la metodologia de Pràctiques Restauratives.
  • La xarxa: amb el grup situat en cercle, s’introdueix un cabdell de llana que circula de persona a persona, qui té el cabdell té la paraula i comparteix alguna cosa entorn el tema suggerit. Al final queda una xarxa entre persones, metàfora del grup com a sistema i comunitat.
  • El zentangle: mètode artístic basat en la creació d’imatges a partir de patrons. Treballa concentració, creativitat, autoestima i relaxació.
  • La meva mà dominant: activitat on s’amaga la mà dominant i amb l’altra es dibuixa la primera per dins (les ratlles, els plecs, etc.). Permet treballar l’autoconeixement a partir de la reflexió següent: ¿Si no coneixem com és la mà amb la qual escrivim i fem mil coses cada dia amb ella, què passarà amb la resta de nosaltres?).
  • El  Jo-Missatge a la classe: eina per superar dinàmiques destructives de comunicació (acusar, jutjar, interpretar, parlar de l’altre, etc.). Es tracta d’centrar-nos en parlar en primera persona, des de com m’afecta (emocions) allò que passa (fets) i com m’agradaria transformar-ho (peticions).
  • BANC DE RECURSOS, JOCS I DINÀMIQUES D’EDUCACIÓ PER LA PAU. Web amb un ampli recull de jocs i dinàmiques de provenció, educació per la pau, el conflicte i la comprensió del món.

¡Tejamos juntas!

Si tienes un proyecto, una propuesta, una iniciativa en tu comunidad que permita transformar y hacer un mundo más amable y justo, comparte y contacta con nosotros. Valoraremos el proyecto y pondremos hilo a la aguja para que sea posible nuestro apoyo.

Translate »
Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
Hola.
¿En qué podemos ayudarte?